Bulgaria aşteaptă ca România să se implice mai mult în construcţia podurilor peste Dunăre

Bulgaria aşteaptă ca România să se implice mai mult în construcţia podurilor peste Dunăre

Bulgaria aşteaptă ca România să dea dovadă de angajament pentru proiectele de importanţă bilaterală, precum cele privind construcţia de poduri peste Dunăre, a declarat, ministrul bulgar pentru Dezvoltare Regională, Rosen Plevneliev, potrivit realitatea.net.
Ministrul a lansat lucrările de reabilitare a podului Ruse-Giurgiu şi a spus că România nu a luat nicio decizie privind reducerea taxei peste pod şi reabilitarea acestuia, deşi au avut loc negocieri între cele două părţi.
El a adăugat că guvernul bulgar a făcut eforturi pentru a se asigura că vor fi construite al treilea şi al patrulea pod peste Dunăre, între Oriahovo şi Bechet, respectiv Silistra şi Călăraşi.
Cu toate acestea, România nu demonstrează acelaşi angajament ca Bulgaria pentru aceste proiecte comune, scrie agenţia bulgară Focus.
În privinţa podului între Calafat şi Vidin, Comisia Europeană (CE) va extinde cu doi ani termenul de finalizare a construcţiei, până în octombrie 2012, a anunţat, ieri, Ministerul Transporturilor de la Sofia.
Read More

I. Daniela (30 ani), din Calafat intenţiona să se sinucidă în Dunăre dar a fost salvată de un poliţist de frontieră şi de un marinar

I. Daniela (30 ani), din Calafat intenţiona să se sinucidă în Dunăre dar a fost salvată de un poliţist de frontieră şi de un marinar

Incidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 12,30. Femeia este din Calafat şi avea probleme de sănătate.

Femeia vroia să se sinucidă în apele Dunării, în zona Portului Drobeta Turnu Severin. Din fericire, a fost observată la timp de un poliţist de frontieră, care se afla în timpul liber, împreună cu un marinar pontonier.

Cei doi au acţionat imediat şi au reuşit să aducă victima la mal. Tânăra era epuizată şi aproape că îşi pierduse cunoştinţa. „Curenţii fluviului o purtau pe femeie departe de malul Dunării, fapt pentru care poliţistul de frontieră şi marinarul au acţionat imediat pentru salvarea şi recuperarea persoanei aflate în pericol.

Ajunşi, înot, în apropierea celei în cauză, o femeie epuizată şi obosită din cauza efortului depus pentru a se salva, cei doi i-au acordat acesteia primul ajutor, fiind apelat, în acelaşi timp, serviciul de urgenţă 112”, se arată într-un comunicat al IJPF Mehedinţi. I. Daniela (30 ani), din Calafat, a declarat că are probleme de sănătate şi voia să-şi curme viaţa.

A fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Severin, pentru îngrijire de specialitate, fiind în acest moment în afara oricărui pericol.
Read More

Se modifică programul de eliberare a cazierului judiciar şi în Calafat

Se modifică programul de eliberare a cazierului judiciar şi în Calafat

Începând cu data de 1 iulie a.c., se schimbă programul de eliberare a certificatului de cazier judiciar la IPJ Dolj. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, noul program cu publicul de la sediul din Craiova, situat pe strada “Amaradia”, va fi de luni până vineri, între orele 08.30 şi 12.00, iar marţea între orele 15:00 şi 18:00. IPJ Dolj reaminteşte că încă de luna trecută, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele fizice născute în judeţul Dolj ori au domiciliul/reşedinţa pe raza administrativ-teritorială a judeţului Dolj care au atribuit CNP – codul numeric personal – şi nu sunt înscrise în cazierul judiciar cu respectarea prevederilor art. 17 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar) se eliberează pe loc şi la Poliţia municipiului Calafat, Poliţia municipiului Băileşti, Poliţia oraşului Bechet, Poliţia oraşului Filiaşi şi Poliţia oraşului Segarcea.
Read More

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - LA MULŢI ANI SĂRBĂTORIŢILOR DE AZI !

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - LA MULŢI ANI SĂRBĂTORIŢILOR DE AZI !

Data de 29 iunie a fost hotărâtă ca sărbătoarea comună a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care, la Roma, erau prăznuiţi încă din vremea împăratului Constantin cel Mare. De aici, chiar în cursul secolului IV, sărbătoarea a trecut şi în Răsărit, iar din secolul VI a căpătat o mare solemnitate.

Sf. Apostol Petru – piatra credinţei

Era pescar din Betsaida, frate cu Sf. Apostol Andrei, şi se chema Simon înainte de întâlnirea cu Domnul. Din feştila fumegândă care nu luminează nici măcar pentru ea, a devenit o torţă vie care a răspândit lumina în lume. A fost primul care L-a recunoscut pe Hristos, mărturisind că este “Fiul lui Dumnezeu Celui viu”, dar se va lepăda de trei ori de Cel pe care îl mărturisise şi căruia îi făgăduise “Şi de-ar fi să mor cu Tine, nu te voi tăgădui.” Lepădarea lui Petru este una dintre cele mai cutremurătoare pagini ale Evangheliilor. Episodul, păstrat de toţi cei patru evanghelişti, arată că lepădarea de Hristos este posibilă, dar există o cale sigură de întoarcere la El: pocăinţa.

După ce Hristos a fost prins, Petru se afla în curtea arhiereului, împreună cu slujitorii care stăteau lângă un foc pentru a scăpa de frigul nopţii. Aici, el neagă orice legătură cu Iisus Nazarineanul. După a treia lepădare, aude cântatul cocoşului şi îşi aminteşte ceea ce îi spusese Domnul: “Mai înainte de a cânta cocoşul, de trei ori te vei lepăda de Mine.” Şi a plâns cu amar. Însă marea dragoste pe care i-o purta lui Hristos i-a răscumpărat toate slăbiciunile. După învierea Sa, Domnul îi redă vrednicia de apostol printr-o întreită întrebare: “Simone, fiul lui Iona, mă iubeşti? Da, Doamne, Tu ştii că te iubesc.” Iar Iisus i-a zis: “Păstoreşte oile Mele.”

Şi a început strădania pentru răspândirea credinţei. A străbătut drumuri lungi şi grele, ducând Evanghelia din Iudeea până la Roma. Tradiţia ne spune că, până la sfârşitul vieţii sale, Sf. Petru ori de câte ori auzea cântatul cocoşilor lăcrima.

A păstorit turma lui Hristos până în ziua de 29 iunie a anului 67, când a fost răstignit cu capul în jos, pe colina Vaticanului, acolo unde astăzi se înalţă basilica ce-i poartă numele.

Sf. Apostol Pavel – candelă nestinsă

Era din Tarsul Ciliciei (S-E Turciei de azi). De neam era evreu, după lege era fariseu, a învăţat tot ce se putea învăţa în vremea sa, făcând din studiul Legii regula existenţei sale. Se numea Saul înainte de convertire, nume de groază pentru toate comunităţile creştine fiindcă “pustia Biserica lui Hristos”. Dar planurile lui Dumnezeu nu coincid cu ale oamenilor.

După o călătorie de trei zile, Saul se apropia de porţile Damascului pentru a-i prinde şi pe creştinii de acolo. Era miezul zilei, când “fără de veste a strălucit lumină din cer”. Saul a căzut cu faţa la pământ, iar un glas din lumină i-a zis: “Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?” “Cine eşti, Doamne?”, a întrebat Saul. “Eu sunt Iisus, pe care tu îl prigoneşti”, i-a răspuns Domnul. Inima lui Saul s-a înmuiat, credea că Iisus este mort, dar acum vede că este viu. Din zel pentru Lege, devenise, fără să ştie, duşman al lui Dumnezeu. Dar pentru că râvna lui era sinceră, în glasul Domnului era mai multă milă decât judecată. Din acel moment, Saul s-a lepădat de tot ce preţuise până atunci, devenind cel mai zelos misionar al Bisericii primului veac creştin. Hăituit de păgâni, alungat de iudei, care nu-i vor ierta niciodată “trădarea” Legii lui Moise şi trecerea în tabăra lui Hristos, “Apostolul neamurilor” a ostenit mai mult decât toţi apostolii, a străbătut lumea botezând şi învăţând-o să păzească poruncile Domnului. În anul 67, în aceeaşi zi cu Sf. Petru, a fost decapitat aproape de Via Ostia, la marginea Romei, în locul numit astăzi “Trei Fântâni”.

Read More

Mandat de arestare pentru poliţistul care a accidentat mortal un biciclist

Mandat de arestare pentru poliţistul care a accidentat mortal un biciclist

Agentul de poliţie Marius Vârcan a primit, luni seară, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Decizia aparţine magistraţilor Tribunalului Dolj şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova. Reamintim că tânărul în vârstă de 26 de ani, a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în noaptea de duminică spre luni. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce, duminică seara, a accidentat mortal un biciclist, pe DN 55A şi a fugit de la locul faptei pentru că era băut, rezultatul testării cu etilotestul fiind de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat La solicitarea conducerii IPJ Dolj, poliţistul a demisionat.

Read More

5.578 de elevi susţin bacalaureatul la Matematică

5.578 de elevi susţin bacalaureatul la Matematică

Astăzi se desfăşoară cea de a doua probă scrisă a bacalaureatului care, în funcţie de profil, se susţine la două discipline: Matematică sau Istorie. În judeţul Dolj, cei mai mulţi candidaţi, respectiv 5.578 de elevi din cei 6.801 de înscrişi au avut ca opţiune obligatorie Matematica. 1200 dintre cei care susţin examen la această disciplină sunt absolvenţi de liceu care nu au promovat bacalaureatul în sesiunile de anul trecut.

Examenul începe la ora 9.00 şi cu 15 candidaţi mai puţin, eliminaţi la proba scrisă de Limba şi literatura română. Accesul elevilor în săli se face, la fel ca şi la prima probă scrisă, doar pe baza actului de identitate, în intervalul orar 7.30 – 8.30. Aceştia nu au voie să aibă asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici mijloace electronice de calcul sau de comunicare. În ceea ce priveşte subiectele, extragerea variantei nu are caracter public. Comunicarea acesteia va avea loc după încheierea probei, când pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului vor fi afişate şi baremele de evaluare.

Vineri se va desfăşura ultima probă a acestei sesiuni

Candidaţii pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Cei eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare, pierd posibilitatea recunoaşterii notelor obţinute chiar şi în sesiunile precedente şi nu mai au dreptul să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni. Elevii vor putea fi asistaţi în săli de părinţii lor.

Vineri, 1 iulie, candidaţii vor susţine ultima probă din arria curriculară. Primele rezultate la aceste examene se vor afişa pe 3 iulie a.c.. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse şi contestaţiile.

Se consideră promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase. Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi „respinşi”.
Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Read More

Primarul din Cârna rămâne în arest

Primarul din Cârna rămâne în arest

Judecătorii Secţiei Penale a Tribunalului Dolj au respins, luni după-amiază, recursul formulat de primarul comunei Cârna, Cornel Andrei, împotriva măsurii arestării preventive luată faţă de el la sfârşitul săptămânii trecute. Bărbatul rămâne în arestul IPJ Dolj şi urmează să fie suspendat din funcţie, după cum s-a întâmplat şi în cazul colegului său “de suferinţă”, Valentin Mitrică, însă reprezentanţii Prefecturii Dolj spun că nu au primit încă un document oficial cu privire la decizia instanţei. Primarul comunei Cârna a fost arestat, joia trecută, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea vizând comiterea de infracţiuni economice, fiind acuzat că a determinat mai mulţi angajaţi ai instituţiei să întocmească în fals documentele necesare pentru a atribui contractele direct unei societăţi, fără licitaţie, cauzând bugetului local un prejudiciu estimat la suma de 367.000 lei.

Read More

Calafat - “Ziua Internaţională a Dunării” 29.06.2011

Calafat - “Ziua Internaţională a Dunării” 29.06.2011

Celebrată de peste 81 de milioane de oameni în 14 ţări, prin sute de evenimente, Ziua Internaţională a Dunării, implică Instituţii Publice, Autorităţi Locale şi ONG-uri. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est.
Chiar dacă Dunărea şi-a iesit din matcă, evenimentele dedicate fluviului şi râurilor ce-i alimentează debitul, au loc în Romania în numeroase locaţii.
Implicarea comunitaţilor riverane Dunării în acţiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere care susţin ideea că Dunărea este un corp viu, care trebuie sa fie: sănătos – hrănit – şi are viaţă socială.
Si in municipiul nostru aceasta zi 29.06.2011 este sarbatorita prin numeroase manifestari si simpozioane. Autoritatile locale,Consiliul Local al municipiului Calafat in colaborare cu Primaria municipiului Calafat va invita sa participati la aceste manifestari :
-Concurs de pescuit sportiv-ora 11 zona Baba-Lupa ,manifestare sponsorizata si catre Ecopescar Calafat
-Intreceri pe plaja Calafat:tenis de picior si volei-ora 11 plaja Debarcader
-Defilare ambarcatiuni particulare pe Dunare-ora 11 zona Debarcader-Bascov
-Ecologizare mal Dunare : ora 9 Plaja Debarcader
-Expozitie de fotografii cu Dunarea,prezent si trecut : ora 9 Casa de Cultura Calafat
-Perspective modernizare si amenajare a malului Dunarii la Calafat ora 12 Esplanada Popa Sapca-Padurice
Read More

Judokanii de la Clubul Independenţa Calafat au câştigat la Deva trei medalii

Judokanii de la Clubul Independenţa Calafat au câştigat la Deva trei medalii

Finala Campionatului Naţional de judo rezervat categoriei de vârstă U13, desfăşurat la Deva, a adus opt medalii sportivilor doljeni, dar nici una de aur. Reprezentanţii Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova s-au întors acasă cu cinci medalii. Din grupa antrenorului Nicolae Pârvu au urcat pe podium trei sportive, Lorena Necula, medaliată cu argint la categoria 52 kilograme, Claudia Florea (29 kilograme) şi Alexandra Jăchian (+52 kilograme) - ambele medaliate cu bronz. Judoka din grupa antrenorului Mihai Voinea au obţinut două medalii de bronz, prin Cătălin Bota (42 kilograme) şi echipa feminină alcătuită din Irina Dincă (32 kg), Giulia Dumitrescu (36 kg), Ramona Vânătoru (40 kg), Roberta Pătru (44 kg), Nicoleta Veghea (48 kg), Maria Mândoiu (52 kg) şi Camelia Ivanovici (+52 kg). Clubul Independenţa Calafat (antrenor Alexandru Pop) a câştigat la Deva trei medalii. Ilaria Toma a urcat pe treapta a doua a podiumului la categoria 48 kilograme, iar colegele sale Maria Mincă (36 kilograme) şi Roxana Stanciu (32 kilograme) au luat bronz.
Read More

Impasibili la o stare anacronică!

Impasibili la o stare anacronică!

Evaluarea Naţională la elevii de clasa a VIII-a din învăţământul gimnazial doljean a oferit un bilanţ îngrijorător: 903 note între 1 şi 4,99. Adică 13% din candidaţi s-au poziţionat sub pragul minimei exigenţe. Doar 20 de elevi din Dolj au promovat sesiunea cu nota 10. De la această margine a unei stări de lucruri anacronice pot începe discuţiile. Ele ar trebui derobate de orice conotaţie politică, dar nu se poate, atâta vreme cât întreaga conducere a ISJ Dolj e branşată la releul puterii şi aproape toţi managerii unităţilor de învăţământ sunt desemnaţi pe criterii străine celor de competenţă profesională indubitabilă. S-ar putea vorbi chiar de un primejdios delir al promovării nulităţilor. Pe de altă parte, dascălii au realizat cât preţ pune actuala putere portocalie pe calitatea învăţământului, inclusiv prin recenta „reformă”, îndelung contestată. Fiindcă o reformă eficientă avea nevoie de consimţământul dascălilor şi nu de împotrivirea lor. Şi totuşi 903 note între 1 şi 4,99, la 6.999 de înscrişi, reprezintă motive întemeiate de îngrijorare. Şcoala doljeană este, după multă vreme, în derivă. Ceea ce nu exprimă bilanţul Evaluării Naţionale este că absolvenţii învăţământului gimnazial doljean, pe lângă lacunele de cunoştinţe generale, nu ştiu să scrie româneşte. Nu ştiu să caligrafieze lizibil cuvinte româneşti, uzuale, dincolo de cele considerate „buclucaşe”. Şi această realitate se face din plin resimţită şi în învăţământul preuniversitar şi chiar universitar. Limba română e mai mult ca oricând obiectul unor perversiuni abominabile, dacă ne referim la gramatică, topică, accente. Justificările sunt cutremurătoare: salarii mici, de mizerie, pentru dascăli, superficialitate ameţitoare şi lipsă de interes din partea acestora. A invoca, în astfel de momente, pilda perenă a „domnului Trandafir”, dascălul necunoscut, cu autentică vocaţie, cu precădere în mediul rural, e o utopie, atâta vreme cât peste 80% din personalul didactic face o îndârjită navetă, sub ameninţarea iminentă a restructurărilor de tot felul. O relaţie biunivocă a devenit vicioasă: salarii mici – interes minim. De aici până la reînvierea analfabetismului n-ar mai fi un drum prea lung. Soluţii miraculoase de corectare imediată a stării anacronice de lucruri nu se întrevăd. Poate o implicare, la nivelul fiecărei localităţi, cel puţin informal, a administraţiilor locale, ar merita luată în seamă. Legea nu prevede însă aşa ceva. Asta o ştie şi actuala conducere a ISJ Dolj, care nu se poate disocia de ceea ce produce, pe mandatul său, şcoala doljeană. Dacă mai luăm în calcul şi indulgenţa promovată la menţionata Evaluare Naţională ajungem la concluzia gravă că rămânem impasibili la o stare anacronică. Să nu cochetăm cumva, inconştient, cu un dezastru pe care încercăm să-l sfidăm. Dar poate şcoala trebuie să producă „votanţi de nădejde”, nu o medie cultivată, capabilă să se descurce în viaţă, pe unde soarta hărăzeşte, fiindcă ţara n-o mai cere.

Read More

Cetăţenii din Rast cer daune de la ANIF pentru inundarea a 250 ha de culturi agricole

Cetăţenii din Rast cer daune de la ANIF pentru inundarea a 250 ha de culturi agricole

Proprietarii de terenuri sunt obligaţi din luna iunie să asigure coplata pentru desecare, combaterea eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor, potrivit unei Hotărâri de Guvern emise pe 22 martie de Ministerul Agriculturii. Un ordin intern din 11 aprilie prevede ca din 31 mai „lucrările de întreţinere şi reparaţii funciare nu se vor mai executa” decât pe terenurile unde ţăranii au încheiat contracte de prestări servicii cu statul.

Specialiştii în domeniu au susţinut de la început că această măsură va crea un adevărat haos în activitatea Administraţiei Naţionale „Îmbunătăţiri Funciare” şi va bloca programele naţionale de prevenire şi combatere a dezastrelor naturale generate de inundaţii şi alunecări de teren. Reprezentanţii ministerului susţin, în schimb, că au ajuns la fundul sacului şi nu îşi mai permit să plătească pentru evitarea dezastrelor naturale. Hotărârea de Guvern cu semnătura ministrului Valeriu Tabără poartă numărul 203 din 22 martie şi stabileşte preţurile pentru coplata activităţilor de desecare cu pompare, desecare gravitaţională, de combatere a eroziunii solului şi apărare împotriva inundaţiilor, lucrări care intră în sarcina ANIF. Altfel spus, proprietarii de terenuri (fermieri, ţărani) aflaţi în zone inundabile şi supuse riscului alunecărilor de teren sunt obligaţi prin acest act normativ să încheie contracte cu ANIF şi să plătească o taxă pe hectar (fără să se precizeze dacă lunar sau anual).

Cine nu are contract de prestări servicii este lăsat să fie inundat

Pentru desecare cu pompare, la un preţ de 100 lei pe hectar, statul acoperă 58 de lei, iar proprietarul – 42 de lei; pentru desecare gravitaţională la un preţ de 40 lei/ha, statul plăteşte 23,2 lei, iar proprietarul – 26,8 lei; pentru combaterea eroziunii solului, la un preţ de 30 lei/ha, statul acoperă 17,4 lei, iar proprietarul 12,6 lei. Aceste tarife sunt stabilite începând cu data de 1 iunie. La data de 17 iunie a.c., cei de la ANIF RA Sucursala Dunăre-Olt au primit o adresă prin care erau înştiinţaţi că: „începând cu luna iunie 2011 valoarea energiei electrice aferente funcţionării pompelor de desecare se decontează numai pentru amenajările unde au fost încheiate contracte de prestări servicii conform art. 6, art. 7 din HG 203/2011. Atragem atenţia asupra faptului că valoarea energiei electrice din activitatea de desecare unde nu au fost încheiate contracte va fi suportată integral de persoanele care au dispus funcţionarea fără contract cu staţiile de pompare de desecare”.

Au refuzat să evacueze apele colectate în canalele de desecare

În judeţul Dolj, primul care a reacţionat a fost primarul comunei Rast, Iulian Silişteanu, pentru că, în urma refuzului ANIF RA Sucursala Dunăre-Olt de a deseca apele colectate în canalele de desecare, pe raza localităţii au fost inundate un număr de 300 ha de fâneaţă şi 250 ha culturi agricole. Iulian Silişteanu a trimis către ANIF o adresă prin care îi înştiinţează despre aceste pagube şi îi avertizează că li se vor cere despăgubiri. „Având în vedere că în urma refuzului dumneavoastră de a evacua apele colectate în canalele de desecare de pe raza localităţii Rast au fost inundate un număr de 300 ha fâneaţă şi 250 ha culturi agricole, sunteţi direct răspunzători şi vi se vor solicita despăgubiri pentru distrugerea culturilor pentru calamitare prin inundarea comandată, adică refuzul de a pompa apele pluvionale”, se arată în adresa trimisă de Iulian Silişteanu către ANIF.

„Statului îi revine rolul de apărare în faţa inundaţiilor”

Primarul Iulian Silişteanu a trimis o adresă şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin care face apel pentru deblocarea situaţiei: „Fac apel pentru deblocarea situaţiei privind contractele de prestări servicii de evacuare a apelor din canalele de desecare şi care au inundat culturile înfiinţate cu eforturi financiare foarte mari şi cu credite luate de la bănci. Niciunde nu se taie energia la jumătatea anului agricol ca să se calamiteze cultura aproape de recoltare sau în vegetaţie avansată. Vă atenţionăm că se vor cere despăgubiri pentru calamităţi intenţionate provocate de măsurile pe care le decideţi şi le puneţi în practică”.

„Nu mi se pare o situaţie normală ca la jumătatea anului să opreşti energia pentru pompele care ar fi trebuit să procedeze la desecare şi să laşi culturile să fie inundate. Eu am făcut toate demersurile necesare şi, aşa cum am spus şi în adresele cu pricina, vom cere despăgubiri pentru că au lăsat culturile să fie inundate cu intenţie. Statului îi revine rolul de apărare în faţa inundaţiilor şi eroziunii solului, de îndiguiri şi regularizări a cursurilor apelor. Dacă nu va fi aşa vom avea grave repercusiuni asupra obiectivelor economice a localităţilor şi a populaţiei din zonele apărate, aşa cum s-a întâmplat în anii 2005, 2006 şi 2010”, a declarat Iulian Silişteanu.

Comisia de agricultura i-a convocat la Parlament pe ministrul Valeriu Tabără şi reprezentanţii ANIF pentru a da răspunsuri la modul în care se va asigura în continuare prevenirea şi combaterea calamităţilor şi dezastrelor naturale, dar deocamdată nu sa comunicat nimic oficial. Cei care rămân însă cu paguba sunt cetăţenii cu culturile inundate.

Read More

BAC 2011- 5 elevi au fost eliminaţi la Colegiul Tehnic Ştefan Milcu din Calafat ! Aceştia nu mai pot susţine examenul până în toamna anului viitor

BAC 2011- 5 elevi au fost eliminaţi la Colegiul Tehnic Ştefan Milcu din Calafat ! Aceştia nu mai pot susţine examenul până în toamna anului viitor

Elevii daţi afară astăzi de la proba scrisă la Limba şi literatură română sunt din şase centre de examen din Craiova şi din unul de la Calafat.

Unii dintre elevii eliminaţi aveau asupra lor fiţuici, alţii căşti.

Centrele la care erau arondaţi să susţină proba scrisă la Limba şi literatura română sunt:

Grupul Şcolar Traian Vuia (2 eliminaţi)

Colegiul Naţional Economic Gheorghe Chiţu (1)

Grupul Şcolar Matei Basarab (3)

Colegiul Tehnic Ştefan Milcu din Calafat (5)

Grupul Şcolar Traian Demetrescu (1)

Grupul Şcolar George Bibescu (2)

Grupul Şcolar Electroputere (1)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cei 15 eliminaţi nu vor mai putea susţine examenul două sesiuni la rând, fiind primiţi abia în toamna anului viitor la probe.

Potrivit Metodologiei, accesul candidatilor în sali a fost permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, fiind interzis să aibă asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Examenul a început la ora 9, dar în săli s-a intrat cel mai târziu cu o jumătate de oră înainte. Toate sunt dotate cu camere video. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai putea da BAC-ul două sesiuni la rând.

Candidaţii au la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

Examenul continuă în zilele următoare astfel:

28 iunie - Limba si literatura materna - proba E) b) - proba scrisă

29 iunie - Proba obligatorie a profilului - proba E) c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic - bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activităţi extraşcolare, educaţie fizică şi sport, teologic şi matematică pentru celelalte profiluri) - proba scrisă

1 iulie - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E) d) (geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizică, chimie, biologie sau informatică pentru profilurile real şi militar; geografie, logică, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizică, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale şi protecţia mediului şi pentru profilul tehnic; geografie, logică, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educaţie fizică şi sport şi profilul teologic) - proba scrisă

3 iulie - Afişarea rezultatelor

4 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 8.00 - 12.00)

5-7 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

8 iulie - Afişarea rezultatelor finale
Read More

Regionalizarea se amână

Regionalizarea se amână

Surse politice afirmă că PDL şi UDMR au căzut de acord luni, în şedinţa Coaliţiei, să amâne reorganizarea administrativ - teritorială cel puţin până la toamnă, după ce nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei variante comune.

Discuţiile în Coaliţie sunt centrate acum pe transferul de atribuţii între autorităţile locale."Nu mai avem timp să cădem de acord până la 1 iulie. Oricât de mult ne-am dori această reorganizare nu o putem face fără voturi în Parlament... La nivel de instituţii facem reorganizarea pe opt regiuni. Până la toamnă facem reorganizarea serviciilor deconcentrate", a afirmat la rândul ei ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a adăugat că o reorganizare a instituţiilor ar aduce zeci de milioane de euro la bugetul de stat.La ieşirea de la discuţii, ministrul de Interne, Traian Igaş, a afirmat că nu ar trebui să fie o amânare prea lungă a regionalizării.

Aseară, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a afirmat: "Regionalizarea se va realiza oricum. Eu cred că se va face înainte de alegerile locale din 2012".

Acesta susţinea că nu ştie dacă se va face în formula "8+2" propusă de Traian Băsescu sau în cea de 16, propusă de UDMR. "UDMR vrea regiuni mai mari, nu neapărat cele 16. Şi ei şi-au dat seama că versiunea "8+2" le-ar face pe cele două judeţe, Harghita şi Covasna,să rămână în urmă", a adăugat el.Sâmbătă, UDMR a decis să ceară PDL să amâne discuţiile pe această temă până după alegerile locale de la anul.

Read More

BAC -Romanul "Nuntă în cer" al lui Eliade și de caracterizat un personaj din operele lui Caragiale, Sorescu sau Petrescu

BAC -Romanul "Nuntă în cer" al lui Eliade și de caracterizat un personaj din operele lui Caragiale, Sorescu sau Petrescu

Elevii de clasa a XII-a sau a XIII-a de la unitățile școlare încep astăzi bacalaureatul cu proba scrisă la limba și literatura română.

UPDATE ORA 10.15 Primul subiect de la proba scrisă la limba şi literatura română, la bacalaureat, a fost un fragment din „Nuntă în cer“ de Mircea Eliade. Pornind de la acest roman, candidaţii au trebuit să răspundă la 9 cerinţe.

Un alt subiect a fost: "Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-o operă dramatică de I.L.Caragiale - O scrisoare pierdută, Camil Petrescu - Jocul ielelor sau Marin Sorescu - Iona".

Elevii de liceu au intrat în examen de o oră, iar potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei "subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de securitate de către toate cele 741 de centre de examen, aplicându-se procedurile electronice de securitate".

Aproximativ 22.000 de liceeni din Capitală susţin astăzi prima probă scrisă, adică aproape 13% din totalul elevilor din ţară înscrişi pentru examenul de maturitate. Candidaţii din Capitală sunt examinaţi în 76 de centre de examen.

Emoţiile elevilor de liceu vor fi mai mari pentru că vor exista şi în sălile de examen camere de filmat ce vor sta cu ochii pe ei. În plus, o altă noutate care potrivit oficialilor din Ministerul Educaţiei va spori corectitudinea desfăşurării probelor scrise, este prezenţa unor observatori din afara şcolii în centrele de examen, membri ai societăţii civile sau părinţi.

Ca şi anul trecut, liceenii vor avea de rezolvat trei subiecte în trei ore. La primul vor avea până la zece cerinţe, pe marginea unui text dat, iar adevărata provocare va fi la realizarea eseului pe o temă dată pornind de la un citat.

Al treilea item a fost interpretat adesea de candidaţi ca fiind clasicul “comentariu”, pe marginea unui text literar predat la clasă.

Potrivit calendarului de examen, mâine, elevii dau proba scrisă la limba și literatura maternă, iar pe 29 iunie proba obligatorie a profilului. Pe 1 iulie are loc proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Rezultalele vor fi afișate pe 3 iulie, iar pe 4 iulie se depun contestațiile. Între 5 și 7 iulie se vor rezolva contestațiile, iar pe 8 iulie se afișează rezultatele finale.

Read More

Poliţiştii din Calafat în acţiune pe drumurile publice

Poliţiştii din Calafat în acţiune pe drumurile publice

În acest sfârşit de săptămână, efectivele Serviciului Rutier împreună cu cei din Filiaşi şi Calafat au acţionat pe D.N. 6 şi D.N. 56 pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere. Agenţii au constatat 101 abateri de natură contravenţională pentru care au aplicat sancţiuni în sumă de 11.163 lei, dintre acestea 62 fiind pentru depăşirea regimului legal de viteză, iar restul pentru alte încălcări ale regimului circulaţiei autovehiculelor pe drumurile publice. De asemenea, au fost ridicate în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 5 permise de conducere.
Read More

Gata contestaţiile, vin rezultatele finale la evaluare

Gata contestaţiile, vin rezultatele finale la evaluare

Cei aproape 6.800 de elevi din Dolj care s-au prezentat la Evaluarea Naţională 2011 în Dolj află astăzi, până în ora 14.00, rezultatele finale. Acestea se vor afişa în centrele în care a susţinut fiecare examenul.

Emoţiile sunt mari în continuare pentru absolvenţii de gimnaziu care au despus contestaţii, nemulţumiţi de notele obţinute, multe dintre acestea fiind la limba şi literatura română (327). Procentul candidaţilor la evaluare naţională care au reuşit să aibă medii de 5 şi peste este de 83%, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj înainte de contestaţii.

20 de elevi de nota 10

Mediile maxime s-au împărţit între absolvenţi de gimnaziu de la Colegiile Naţionale Carol I, Fraţii Buzeşti, Elena Cuza, Şcolile cu clasele I – VIII Ostroveni, Leu, Filiaşi, „Gheorghe Ţiţeica“, „Decebal“, „Traian“, „Sf. Dumitru“ şi „Mihai Eminescu“ din Craiova. La extrema cealaltă sunt 900 de elevi care au obţinut medii sub 5, câţiva fiind notaţi cu note între 1 şi 1,99. „Douăzeci de elevi din Dolj au media 10, peste 780 au luat între 9 - 9.99, 1.070 au între 8 - 8.99, 1.280 sunt cu 7 - 7.99 , 1,1419 au 6 - 6.99, iar 1.249 sunt cu 5 - 5.99“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector şcolar general ISJ Dolj.

Anul trecut, în Dolj, ultimii admişi au avut şi medii uşor trecute de 4,00. Cele trei mari colegii naţionale au avut în 2010 ca ultimă medie de admitere note de 9,91 sau 9,80, la profilul matematică-informatică bilingv-engleză.

La Evaluarea Naţională în Dolj au participat 6.799 din cei 7.073 de elevi înscrişi.

Read More

Două milioane de români beau în exces

Două milioane de români beau în exces

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, faţă de aproape 15 litri în UE, iar la nivel naţional sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces, arată Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor. Românii reprezintă una dintre naţiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. „La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. În România, sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces“, a precizat Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). De asemenea, potrivit ALIAT, până la 20 la sută dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie, fără diferenţe semnificative între specialităţi, „au consumul de alcool la originea cererii de asistenţă medicală“. „România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt în Irlanda, 44 la sută, urmând România cu 39 la sută, Germania şi Austria cu 36 la sută). Binge drinking-ul este o formă episodică de consum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă). De asemenea, se asociază cu sexul neplanificat, neprotejat şi cu risc ridicat de sarcini nedorite şi infecţii cu HIV“, arată comunicatul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor. Dintre persoanele care ocupă funcţii manageriale, 28 la sută consumă alcool peste limita admisă. Limita legală a concentraţiei de alcool în sânge, permisă de Codul Rutier, nu este ştiută de 76 la sută dintre români“, se arată în comunicatul ALIAT.
• Mediafax.ro
Read More

Investitii masive în localităţile ce aparţin Municipiului Calafat

Investitii masive în localităţile ce aparţin  Municipiului Calafat

Anul acesta vor fi realizate investitii masive in satele apartinatoare municipiului Calafat . Astfel la Golenti va fi reparat si modernizat caminul cultural si se va finaliza reparatia bisericii . La Basarabi va fi modernizata zona centrala si parcul iar la Ciupercenii Vechi va fi construita o cladire administrativa si de asemenea va fi modernizat centrul . Pe toate strazile de la sate va fi bagata piatra de asemenea .
Read More

Arderea miriştilor, interzisă pe timp de caniculă

Arderea miriştilor, interzisă pe timp de caniculă

Primarii localităţilor rurale din Dolj au fost însărcinaţi să ia măsuri preventive de ardere a miriştilor odată cu campania de recoltare a păioaselor, date fiind temperaturile ridicate şi pericolul producerii de incendii. Astfel, aceştia au obligaţia să afişeze la sediul Primăriei obligaţiile ce le revin proprietarilor de terenuri, cât şi a celor de maşini şi utilaje agricole, în vederea înlăturării riscurilor. „Efectuarea de controale pentru a se verifica dacă sunt respectate regulile de prevenire a incendiilor este obligatorie. Printre acestea din urmă sunt prevăzute parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, strângerea lor în maximum două zile de la recoltare, plasarea de indicatoare etc.”, a precizat inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj, Liviu Răducan. Potrivit acestuia, „în perioadele de caniculă, arderea miriştilor este interzisă”. „Şi Inspecţia de prevenire a incendiilor va efectua controale la Primării pentru a vedea dacă măsurile ce vă revin sunt puse în aplicare”, le-a transmis şeful ISU primarilor doljeni.
Read More

Cum vrea USL să scoată ţara din criză prin agricultură

Cum vrea USL să scoată ţara din criză prin agricultură

Strategia „Agricultura şi dezvoltarea satului românesc – prioritatea USL”, prezentată ieri la Alexandria, în judeţul Teleorman, în Sala sporturilor, în faţa unei asistenţe notabile, de preşedintele PC Daniel Constantin, cuprinde destule lucruri de luat în seamă. Oricum, USL chiar legitimează agricultura, un posibil motor al revigorării economice, printr-un plus de interes şi, evident, strategie adecvată. Reiterându-se stări de lucruri cunoscute – fărâmiţare excesivă a exploatărilor, suprafeţe agricole (circa 3.000.000 hectare) nemuncite, randamente scăzute la unitatea de suprafaţă, efective scăzute de păsări şi animale, absorbţie neconcludentă şi neprioritizată a fondurilor europene, evaziune fiscală, exploataţii de subzistenţă şi semisubzistenţă – strategia prezentată a adus în discuţie, în prezenţa parlamentarilor USL, dar şi a unor specialişti în materie, mai multe teme imperative. De la realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile, sprijinul statului pentru energie şi apa sistemelor de irigaţie, în urma unui proces de negociere cu Comisia Europeană, până la acordarea unor subvenţii sporite pentru culturile vegetale, horticole, piscicole, totul pentru creşterea exporturilor, în special de produse finite. USL mai doreşte ca anumite sectoare din agricultură – culturile agricole protejate, fermele agricole, piscicole – să beneficieze de acces la producţia internă de gaze şi energie electrică la costuri mai reduse. Prin programe naţionale, prevăzută este extinderea suprafeţelor de sere şi solarii, înfiinţarea de centre de colectare, sortare, calibrare şi depozitare, minifabrici de procesare în cadrul zonelor specializate în producţia de legume şi fructe. USL mai doreşte o cotă redusă de TVA, adică de 24%, la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, preparate din carne, lapte, legume, fructe, din care 9% către buget şi 15% dedusă producătorului. Într-o perioadă de criză mondială, în care se vorbeşte şi de o iminentă criză alimentară, revigorarea agriculturii româneşti, prin considerarea ei drept prioritate naţională, constituie un demers salutabil. Fiindcă ea ne-a adus în mileniul III şi tot ea ne poate duce mai departe în aceste vremuri deloc senine. Oricâte reproşuri, altminteri inoperante, s-ar putea aduce guvernării social-democrate a lui Adrian Năstase (2000-2004), aceasta a fost cea mai apropiată de realele probleme ale economiei agrare şi, implicit, ale satului românesc. Ca un detaliu, în 2003, de pildă, fuseseră achiziţionate utilaje de irigat pentru 800.000 de hectare. Ce s-a ales de ele? S-ar putea ca, în curând, seceta să ţină, în această parte a ţării, prima pagină a ziarelor. În ultimii şapte ani, indiferent de numele ministrului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a integrat România în Europa doar pe hârtie. Politicile PAC sunt pentru cei puternici. Pe scurt, producătorul agricol e nu numai un neajutorat, dar şi singur. Pe el nu-l mai reprezintă nimeni. Dimensiunile problematicii agrare sunt mari, de aici şi dificultatea de a genera şi a pune în practică programe eficiente, cu efecte imediate. Tot discutând la nesfârşit despre potenţialul agricol al României, fără a întreprinde nimic concret în valorificarea lui, s-a ajuns la ceea ce ştim cu toţii: importuri masive de produse agro-alimentare. Şi dezechilibre macro-economice.

Read More

Se conturează renunţarea la ideea reorganizării administrative

Se conturează renunţarea la ideea reorganizării administrative

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Alexandria, că opoziţia va participa astăzi, la discursul preşedintelui Traian Băsescu în Parlament, dacă şeful statului va anunţa că a renunţat la ideea desfiinţării judeţelor: „Dacă vrea într-adevăr să fim şi noi la mesajul către Parlament – dacă nu vrea, nu-i nici o pronblemă – dar dacă vrea trebuie să se pronunţe pe câteva lucruri esenţiale în faţa Parlamentului: să anunţe foarte clar că a renunţat la această nebunie cu desfiinţarea judeţelor, să ne spună dacă acceptă propunerea noastră de a construi o relaţie tripartită între putere, opoziţie şi BNR, pentru a avea un comitet anticriză”.

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a declarat, tot sâmbătă, la Primăria Lipova, judeţul Arad, că, în cazul în care nu există suport politic pentru reorganizarea administrativă a ţării, puterea nu poate decât să o amâne. Întrebată de jurnalişti despre reorganizarea administrativă a ţării, Elena Udrea a răspuns că „dacă nu există suport politic pentru trecerea legii, nu ne rămâne decât să o amânăm, dar PDL şi UDMR ar trebui să lucreze în interesul României. Trebuie să fie un interes de a reduce cheltuielile cu aparatul de stat, prin instituţiile deconcentrate, dar şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a opinat, la finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe: „Noi propunem să amânăm discuţiile şi decizia privind reforma administrativă şi, în acest moment, să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţiei centrale şi locale în aceste limite, păstrând cele 41 de judeţe. Dar aşa cum noi, de fiecare dată, am susţinut reforma administraţiei, vom susţine şi în viitor, dar făcând paşii necesari, pentru a găsi o formulă acceptabilă pentru majoritatea parlamentară, pentru coaliţie, dar, dacă se poate, pentru o majoritate mai largă – asta este poziţia noastră, care va fi prezentată şi Partidului Democrat-Liberal”.

Read More

Luni incep probele scrise la bacalaureat

Luni incep probele scrise la bacalaureat

Elevii incep de luni, probele scrise la examenul de bacalaureat, prima dintre ele fiind cea la Limba si literatura romana.

Peste 2.600 de politisti vor asigura ordinea si siguranta publica in cele 1.422 de unitati de invatamant unde se vor sustine examenele.

In 28 iunie elevii vor sustine testarea la Limba si literatura materna, in 29 iunie proba obligatorie a profilului, iar in 1 iulie proba la alegere a profilului si specializarii.

In 3 iulie vor fi afisate rezultatele, in 4 iulie vor putea fi depuse contestatiile, iar in 8 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Masurile de supraveghere au fost sporite si cei care copiaza vor fi drastic sanctionati, urmand sa fie eliminati si sa primeasca interdictie de a participa la doua sesiuni ulterioare.

Read More

Actul care l-a scos din minţi pe Băsescu

Actul care l-a scos din minţi pe Băsescu

Oficialii americani au dat publicităţii scrisoarea fostului preşedinte american, Harry Truman în care Regele Mihai este elogiat. Diplomaţii americani au decis să nu comenteze direct afirmaţiile lui Băsescu, preferând o variantă subtilă de punere la punct.Scrisoarea vine după ce liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au cerut Ambasadei SUA să exprime o poziţie faţă de declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa fostului suveran. Modalitatea aleasă a fost aceea de a trimite presei alocuţiunea susţinută de fostul preşedinte Harry Truman la ceremonia de decorare a Regelui Mihai cu „Legiunea de Merit" şi textul înscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti. Ambele documente vin în totală contradicţie cu aprecierile făcute de Traian Băsescu la adresa fostului suveran. În timp ce şeful statului vorbeşte despre Regele Mihai ca despre o „slugă a ruşilor", discursul lui Truman insista asupra „comportamentului excepţional de merituos" dovedit de fostul suveran pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta împotriva Germaniei hitleriste. Întâmplător sau nu, ambasada a menţionat că alocuţiunea fostului preşedinte al SUA a fost prilejuită de decorarea Regelui Mihai.

Pe de altă parte, şeful statului l-a culpabilizat şi pe Regele Mihai în privinţa exterminării evreilor din România, însă pe placa evocată de Ambasada SUA se face referire la răspunderea conducătorului de facto al ţării în acea perioadă. „În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940 şi 1944, statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie rromă au fost deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit", stă scris pe soclul Memorialului Holocaustului din Capitală.

GDS vrea scuzele lui Băsescu

Grupul pentru Dialog Social, printre ai cărui membri se regăsesc susţinători constanţi ai preşedintelui, a calificat declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Regele Mihai drept „incceptabile" şi „intolerabile" şi i-a cerut să prezinte scuze fostului suveran.Din GDS fac parte apropiaţi ai lui Traian Băsescu, precum Cătălin Avramescu sau ministrul de Externe, Teodor Baconschi, dar şi jurnalista Andreea Pora, cunoscută pentru opiniile sale pro-prezidenţiale. Chiar Andreea Pora l-a criticat pe preşedinte, spunând că „Traian Băsescu a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa". În schimb, istoricul Vladimir Tismăneanu i-a luat voalat apărarea lui Traian Băsescu, declarându-se „şocat" de „tsunamiul" de articole şi intervenţii pe acest subiect.

Iritare prezidenţială

„Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?", i-a răspuns Traian Băsescu unui jurnalist care i-a cerut lămuriri cu privire la declaraţiile sale la adresa Regelui Mihai. Şeful statului a participat la lucrările Consiliului European.

Ce spunea fostul preşedinte al SUA, Harry Truman, despre Regele Mihai

„Maiestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorial asupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului".

„Deşi Capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprie iniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a dat semnalul unei lovituri de stat, ordonând gărzilor palatului său să-l aresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după, într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el a informat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române a fost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist şi principala linie a rezistenţei germane pe frontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei".

„Băsescu avea din 2005 această părere"

Într-un comentariu intitulat „Sacrificiile altora", fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu povesteşte cum, în 2005, şeful statului i-a spus consilierului său de atunci pe probleme externe, Andrei Pleşu, într-o discuţie informală, ce crede despre Regele Mihai. „Cu acea ocazie, am auzit pentru prima dată opinia lui Traian Băsescu, acum exprimată public. Andrei Pleşu l-a combătut. I-a spus atunci că Regele a fost forţat să abdice, sub ameninţarea uciderii a peste 1.000 de tineri aduşi în faţa Palatului Regal.

Traian Băsescu i-a răspuns sec: gesturile mari cer sacrificii mari", îşi aminteşte Adriana Săftoiu. Tot în 2005, potrivit Adrianei Săftoiu, la scurt timp după discuţia cu Pleşu, preşedintele a făcut însă un gest de curtoazie faţă de Rege. La întoarcerea în ţară a unei delegaţiei a României din care făcuse parte şi Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu i-a cedat fostului suveran micul salon din aeronavă care făcea drumul mult mai confortabil.

Sergiu Nicolaescu: „Îi dau dreptate preşedintelui"

Regizorul Sergiu Nicolaescu este de părere că preşedintele Traian Băsescu nu trebuia să comenteze subiectul legat de abdicarea Regelui Mihai, dar are dreptate. „Eu vreau să spun că urmările plecării Regelui sunt mii şi zeci de mii de arestări şi de morţi în închisori. Bun, nu e de vină Regele pentru treaba asta. Eu vă spun adevărul, că Regele a plecat din ţară cu un tren, cu prieteni. S-a căsătorit, are fete, să fie sănătos şi să trăiască", a spus regizorul.

Sergiu Nicolaescu a opinat că „şi 23 august este un act iresponsabil făcut de Regele Mihai". „Are o scuză, fără doar şi poate, că a fost părăsit de politicieni, dar, în acelaşi timp, şi politicienii care s-au rupt de el ştiau de ce se rup. Aceste lucruri eu le ştiu şi l-am cunoscut şi pe Rege", a povestit Nicolaescu.Read More

Familia tânărului din Galicea Mare tratat de TBC, care a murit în spital, a ajuns ieri la poliţie

Familia tânărului din Galicea Mare tratat de TBC, care a murit în spital, a ajuns ieri la poliţie

Familia tânărului tratat de tuberculoză la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş", care a decedat în spital, a dat ieri declaraţii în faţa agenţilor de la Secţia 3 Poliţie din Craiova.

La secţie au venit ieri dimineaţă tatăl şi sora bolnavului care a murit. "Am dat declaraţii, am spus ce s-a întâmplat pentru că fratele meu nu trebuia să moară. S-a ajuns la nenorocirea asta dintr-o greşeală medicală", ne-a spus astăzi Cristina Ţucă, sora tânărului.

Cazul este în atenţia procurorilor

Sorin Ovidiu Frăţilă (31 de ani), din Galicea Mare, a decedat luna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce a fost tratat de TBC la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş". Familia bolnavului a depus mai multe reclamaţii la CMR Dolj şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva asistentelor de gardă din noaptea când bolnavul a decedat, împotriva medicului curant, Lucian Ioncică, şi a medicului de gardă Mihai Olteanu. La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" a fost demarată o anchetă internă. Rezultatele nu au fost făcute publice.
Read More

Primarii din Dolj au stat, ieri, de vorbă cu preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului

Primarii din Dolj au stat, ieri, de vorbă cu preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului

Primarii din Dolj au stat, ieri, de vorbă cu preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Cristescu, căruia i-au făcut cunoscute problemele de fond funciar cu care se confruntă. Întâlnirea a avut loc la Prefectura Dolj şi, potrivit şefului ADS, cele mai multe sesizări au fost legate lipsa terenurilor. „Sunt primari care mai au nevoie de terenuri pentru retrocedări. Chiar azi a venit primarul de la Poiana Mare care a spus că mai are nevoie de 38 de hectare pentru a rezolva retrocedările de la el din comună. Principalele probleme ale primarilor sunt cele de fond funciar”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă. „Disponibile mai avem 1.500 de ha, pe care cred că îi acoperim numai în urma sentinţelor judecătoreşti. Dacă ar fi să satisfacem toate cererile, ne-ar mai trebui 12.000 de ha. Nu avem de unde să le luăm. Probabil că ar mai trebui să luăm un judeţ din Bulgaria”, a afirmat prefectul Nicolae Giugea. Radu Cristescu a precizat că în prezent se gândeşte la un proiect prin care ADS să achiziţioneze terenuri mici, pe care apoi să le comaseze în vederea concesionării lor către producătorii agricoli. „Sunt foarte mulţi ţărani care nu pot sau nu vreau să mai muncească pământul. Atunci venim noi în ajutorul lor, să-l vândă statului. Statul îl cumpără, după care îl comasează, iar apoi îl concesionează investitorului. Dar terenul rămâne al statului”, a explicat preşedintele Agenţiei.
Read More

Preţul gazelor rămâne neschimbat pentru populaţie

Preţul gazelor rămâne neschimbat pentru populaţie

Preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii de energie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1 iulie 2011, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Comitetul de reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei”, se arată într-un comunicat al Autorităţii. Totodată, preţul final reglementat al gazelor „creşte, în medie cu circa 10%, pentru consumatorii non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, care este destinată consumului populaţiei, începând cu 1 iulie 2011”.

ANRE motivează decizia majorării preţurilor gazelor pentru sectorul industrial prin creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi şi prin modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului (CUG).

Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fost efectuată de ANRE în 1 iulie 2009.

Read More

Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii

Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis azi-dimineaţă o atenţionare de cod galben valabilă în perioada 24 iunie, ore 12 - 25 iunie, ora 18, pentru toate judeţele ţării.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în interval menţionat de fenomene vremea va deveni instabilă în toate regiunile. „Vor fi averse cu caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice şi izolat de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 70 l/mp. Vântul se va intensifica şi trecator va avea aspect de vijelie“, anunţă meteorologii.

În prima parte a intervalului menţionat, regiunile cele mai afectate vor fi cele din nord-vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi zona montană, apoi cele din jumătatea de est. Specialiştii precizează că vremea se va răci accentuat în cursul zilei de sâmbătă.
Read More

Sânzienele alungă bolile şi sporesc roadele la olteni

Sânzienele alungă bolile şi sporesc roadele la olteni

Bătrânii din sudul ţării le spun drăgaice şi le descriu drept zâne bune, care colindă prin sate, aducându-le oamenilor sănătate şi recolte bogate.

Este ziua în care se celebrează vara, cucul amuţeşte, femeile merg cu coşurile la biserică, împart colăcei şi dulciuri copiilor, căci este sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Azi-noapte, fetele nemăritate şi-au pus flori de sânziene sub perne, iar celor mai norocoase li s-a arătat în vis ursitul.

Prin părţile Gorjului şi ici-colo, prin restul Olteniei, se mai obişnuieşte ca astăzi o fată să fie aleasă regină şi împodobită de celelalte cu marame şi cununi, pentru ca apoi să pornească toate în alai pe drumuri de ţară şi să străbată câmpurile, pentru binecuvântarea oamenilor şi belşugul roadelor.

„Mai există şi obiceiul ca fetele să arunce coroniţele de sânziene pe acoperişul caselor. Unii spun că, dacă o coroniţă cade, este semn rău despre iubit, alţii că, de fapt, anunţă apropierea nunţii. Important este Dansul Drăgaicei, care, deşi nu este ritualic, este îndrăgit şi dus mai departe“, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Flori culese pentru leacuri

Oltenii care ţin la tradiţii adună astăzi sânziene, în special dintre cele galbene, pentru a le transforma în leacuri bune de pus pe rană sau în cingători care să înlăture durerile de spate. Foarte bune sunt considerate cele ce au înflorit noaptea trecută. Tot acum este ziua potrivită pentru a fi culese şi alte plante vindecătoare.
Read More

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul

La 24 iunie, Biserica prăznuieşte naşterea Sf. Ioan Botezătorul, cel care, potrivit planului divin, avea misiunea de a anunţa venirea lui Hristos în lume. De aceea, profetul Isaia îl asemăna pe Sf. Ioan cu un crainic regal care, la vechii israeliţi, anunţa pe unde şi mai ales când avea să treacă regele.

În legătură cu naşterea sa, evanghelistul Luca istoriseşte că în vremea lui Irod, regele Iudeii, era un preot cu numele Zaharia, femeia lui se numea Elisabeta, nu avuseseră niciodată copii, iar acum se aflau la adânci bătrâneţi. Pentru evrei, naşterea unui copil în sânul familiei însemna o binecuvântare a lui Dumnezeu, iar absenţa lui, dimpotrivă, o pedeapsă dumnezeiască. Evanghelistul ne spune că şi Zaharia, şi Elisabeta erau “drepţi înaintea lui Dumnezeu şi fără prihană”, deci e greu de crezut că ei căzuseră într-o asemenea osândă. Deşi trecuseră de vârsta când mai puteau avea copii, stăruiau în rugăciune ca Dumnezeu să le binecuvânteze casa cu un copil. Şi pe când Zaharia se afla la templu şi slujea, i s-a arătat îngerul Domnului şi i-a zis: “Nu te teme, Zaharia, rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan. El va fi mare înaintea Domnului, nu va bea vin, nici sicheră şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duh Sfânt. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor.” Zaharia, ştiindu-se în vârstă, nu se grăbeşte să creadă vorbele îngerului şi îi cere un semn. Îngerul îi dă semnul, care este în acelaşi timp şi o pedeapsă: pentru îndoiala lui va fi mut până în ziua când se vor împlini toate acestea.

“Şi venind vremea să nască, Elisabeta a născut un fiu. Şi au auzit vecinii şi rudeniile ei că a făcut Domnul milă mare cu dânsa şi s-au bucurat împreună cu ea.”, ne spune Evanghelia. În ziua a opta de la naştere, după obiceiul iudaic, avea loc tăierea împrejur a pruncului şi tot atunci primea şi un nume, care de regulă era al tatălui sau al bunicului. Vecinii şi rudele voiau să-l numească Zaharia, ca şi pe tatăl său. Dar mama lui a zis: “Nu, se va chema Ioan”. Şi au făcut semn tatălui, iar acesta cerând o tăbliţă a scris: “Ioan este numele lui”. Cei de faţă au fost uimiţi de alegerea numelui, fiindcă Zaharia călca o tradiţie veche la iudei, dar văzând cum acesta îşi recapătă graiul, uimirea lor a crescut şi mai mult şi se întrebau “Oare ce va fi cu pruncul acesta?” Şi Zaharia, plin de Duh Sfânt, profeţeşte: “Tu, pruncule, prooroc al celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului ca să găteşti căile Lui.”

Iar copilul creştea şi se întărea cu duhul. Apărat de Domnul, a vieţuit îngereşte, ca să se vadă limpede că scopul lucrării lui Hristos pe pământ este să facă din oameni îngeri. Şi a petrecut în pustiu până în ziua rânduită să se arate poporului, pregătind calea Celui ce venea să mântuiască neamul omenesc.

Read More

Ion Prioteasa vrea să îi întrebe pe doljeni dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului

Ion Prioteasa vrea să îi întrebe pe doljeni dacă sunt de acord cu desfiinţarea judeţului

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, că la viitoarea şedinţă a instituţiei pe care o conduceva propune organizarea unui referendum cu privire la reorganizarea judeţului. “Ca orice ţară modernă şi civilizată, aşa cum se vrea şi România, trebuie să ne conducem după legi. O reorganizare teritorială se face în urma unui referendum prin adoptarea unei legi de către Parlament. Prin prerogativele date de Legea 215, astăzi (n.r. – ieri) facem comunicările necesare pentru întrunirea Consiliului Judeţean Dolj în şedinţă ordinară, în vederea deciderii unui referendum la nivelul judeţului Dolj pe 24 iulie. Îi vom întreba un singur lucru pe doljeni: «Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Dolj?». În funcţie de răspunsul lor, noi vom comunica mai departe voinţa oamenilor”, a declarat Ion Prioteasa.

“Această măsură are scop pur electoral

Ion Prioteasa este de părere că absorbţia fondurilor europene trebuie să rămână în grija consiliilor judeţene şi a primăriilor şi că nu este benefic pentru România escaladarea problemei interetnice. “În primul rând, judeţele trebuie să rămână pentru absorbţia fondurilor europene de consiliile judeţene şi autorităţile locale. Boc spune că reorganizarea ar aduce mai mulţi bani primarilor, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Această măsură are scop pur electoral, acela de a trage în jos un motor al alegerilor în teritoriu – consiliile judeţene. În fiecare zi se mai face un pas în vederea acestei măsuri aberante. Am înţeles că, luni, preşedintele Băsesescu va vorbi în Parlament despre acest lucru. Acolo va fi şi conducerea USL. Vor lua act de ceea ce spune preşedintele şi vor reacţiona în consecinţă. Nu este cazul să tensionăm şi mai mult relaţia interetnică într-un moment dificil pentru ţară. Şi noi credem că ar fi nevoie de unele măsuri, dar toate trebuie luate la timpul lor. În cazul reorganizării nu înseamnă doar schimbarea plăcuţelor cu numere la maşini sau schimbarea actului de identitate. Ne uităm, de pildă, că sunt zilnic cozi la casele judeţene de pensii. Ce fac oamenii din Novaci, Vaideeni sau Vişina dacă au nevoie de ceva de la instituţiile statului? Vin la Craiova şi stau cu zilele la coadă? Nu cumva formele de organizare administrativă actuale trebuie să se păstreze pentru bunul mers al lucrurilor? În acest moment, mânia noastră se îndreaptă către PD-L”, a mai spus Ion Prioteasa.

“Va fi o onoare pentru mine să-i reprezint”

Întrebat dacă va candida pentru funcţia de conducere a regiunii, în cazul în care se va face reorganizarea, Ion Prioteasa a declarat că nu va da înapoi dacă va fi dorit de colegii de partid şi de doljeni: “Aş putea să spun că aş candida pentru conducerea unui judeţ dacă s-ar cunoaşte realmente forma de organizare şi atribuţiile. Va fi o competiţie extrem de importantă, iar dacă cetăţenii Doljului şi colegii mei vor spune că sunt potrivit pentru această funcţie, va fi o onoare pentru mine să-i reprezint”.

Read More

Calafat - Secţii rurale ale poliţiei

Calafat - Secţii rurale ale poliţiei

Comisarul-şef Constantin Nicolaescu, comandant al IPJ Dolj, a prezentat ieri noul proiect de reorganizare a Poliţiei Rurale, anunţând că „cele 43 de posturi locale de poliţie din judeţ, arondate Poliţiei Municipiului Craiova, vor fi transformate în 15 secţii de Poliţie Rurală“. Criteriile care s-au avut în vedere la reorganizare au fost, printre altele, starea infracţională din zonă, aşezarea geografică, numărul de locuitori sau competenţa teritorială a Parchetelor. În Craiova, Secţia de Poliţie nr. 1 va deveni secţie rurală, alături de secţiile Breasta, Bucovăţ, Coşoveni şi Pieleşti. Băileştiul va avea trei secţii arondate - Giubega, Pleniţa şi Rast, Calafatul - două (Cetate şi Poiana Mare), Bechetul - (Bechet şi Daneţi) şi Segarcea tot două (Segarcea şi Bârca), în timp ce la Filiaşi va fi o singură secţie. De fiecare dintre acestea va aparţine însă un număr de comune. „Această reorganizare a Poliţiei Rurale este un pic mai grea, în condiţiile în care avem deficit de personal. Dar vreau să vă spun că şefii de posturi şi cei care locuiesc în comunele respective vor rămâne acolo, iar restul vor patrula“, a precizat comisarul-şef Constantin Nicolaescu.
Read More

Primarii din Dolj cad unul câte unul la închisoare/ După edilul de la Giurgiţa a venit rândul celui de la Cârna să fie arestat

Primarii din Dolj cad unul câte unul la închisoare/ După edilul de la Giurgiţa a venit rândul celui de la Cârna să fie arestat

Cornel Andrei a fost reţinut aseară sub acuzaţia de falsificare de acte şi delapidare de fonduri din bugetul local.

Edilul în vârstă de 47 de ani a fost prezentat astăzi magistraţilor de la Judecătoria Segarcea, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Procurorii craioveni au stabilit că edilul comunei Cârna a prejudiciat bugetul local prin încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice fără respectarea procedurii de achiziţii publice, în perioada iunie - decembrie 2008. De asemenea, Cornel Andrei este acuzat că a aprobat în cunoştinţă de cauză plăţi nelegale către terţe persoane sau societăţi comerciale, cum ar fi SC Edu Trans, SC STilconstruct, Romprest şi SC Tecond. Ba mai mult, primarul a întocmit în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public şi a solicitat unor lucrători ai instituţiei respective să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor. „A fost reţinut pentru 24 de ore, iar astăzi a fost prezentat la Judecătoria Segarcea cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile“ , a spus Florentina Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Cornel Andrei susţine că este nevinovat


Primarul se jură că este curat ca lacrima

Cornel Andrei le-a spus procurorilor că este nevinovat, dând vina pentru toate neregulile constatate pe angajaţii instituţiei pe care o conduce. „De când a venit primar în 2008 nu m-a mai lăsat să fac nimic, iar când îi semnalam nereguli mă dădea afară“, a spus Toma Atanasie, şeful Biroului de Achiziţii Publice din Primăria Cârna. Edilul doljean era în atenţia oamenilor legii de aproximativ doi ani. „Prejudiciul cauzat se ridică la suma de 200.000 de lei. Este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată toate în formă continuată“, a mai declarat Florentina Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Cornel Andrei a fost adus la Judecătoria Segarcea cu propunerea de arestare preventivă„ Primarul nu a respectat proceduriile legale privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. Contractele au vizat: reparaţii drumuri comunale, întreţinere drumuri, reabilitare construcţie garaj, reabilitare magayie, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei, achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbători, baza sportivă şi alimentarea cu apă în sistemul centralizat. Inculpatul a dispus angajaţilor primăriei să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utlizării autovehiculelor instituţiei . A dat bani pe lucrări neterminat sau neâncepute deloc.“, a spus Mihaela Vieru, Prim- procuror în cadrul Judecătoriei Segarcea.

Mihaela Vieru, Prim- procuror în cadrul Judecătoriei Segarcea


„ Nu a furat bani de la nimeni“

Tatăl primarului din comuna Cârna susţine că, totul este o înscenare. „Nu a furat bani de la nimeni. El a făcut doar bine aici în localitate. I-am dat pensia mea să facă ce vrea cu ea. A muncit să îşi facă şi el o casă, iar acum se răzbună pe el. “, a spus Gheorghe Andrei.

Gheorghe Andrei


„A furat cât a putut“

Oamenii din comuna Cârna îl acuză pe edil că nu a făcut absolut nimic pentru ei. „A furat cât a putut. A dat 160.000 lei unei firme pentru a construi o bază sportivă, iar societatea respectivă când s-a văzut cu banii în cont a abandonat lucrarea şi a plecat. “,a povestit Marian Radovici.
Oamenii mai spun că din anul 2008 de când a câştigat alegeriile, Cornel Andrei şi-a deschis o discotecă şi un magazin. „Era căutat tot timpul de oameni cu bani şi cu maşini scumpe. Doar BMW-uri vedeai în faţa casei lui. Făcea tot fel de afaceri necurate .“, a spus Liviu Popescu, localnic.

Oamenii susţin că edilul era pe mână cu firmele care lucrau în comună


„Pe mine m-a mutat la arhivă“

Viceprimarul din comună a declarat că, primarul reţinut nu i-a spus niciodată ce fel de investiţii vrea să facă îl localitate. „Pe mine m-a mutat la arhivă. Lumea vorbea multe, dar eu nu aveam acces la absolut nimic. Chiar nu ştiu ce a făcut. “,a precizat Elena Titiroagă.

Elena Titiroagă


„M-a ameninţat că mă dă afară“

Angajaţii primăriei din comuna Cârna nu erau lăsaţi să îşi facă treaba ca la carte. „M-a ameninţat că mă dă afară dacă îl mai contrazic. Nu aveam voi să ştiu dacă organizază sau nu licitaţii. Dacă mă duceam la el în birou şi îi spuneam că încalcă legea mă dădea afară. Aşa că asta este situaţia, ce să vă spun mai mult.“,a povestit şeful de la achiziţii publice din cadrul instituţiei.

Atanasie Toma, şeful de la achiziţii publice


Un alt primar care a fost arestat de curând pentru 29 de zile este Valentin Mitrică, din comuna Giurgiţa. Acesta a reuşit să facă bani frumoşi tot în urma activităţilor ilicite pe care le-a desfăşurat. Suma pe care a încasat-o Valentin Mitrică este mult mai mare, ea ridicându-se la aproximativ 1.300.000 de lei.

Valentin Mitrică a fost arestat pentru 29 de zile


Read More

Cartuşe de vânătoare descoperite la PTF Calafat

Cartuşe de vânătoare descoperite la PTF Calafat

Un cetăţean cu domiciliul în Bucureşti a fost prins cu 25 de cartuşe de vânătoare asupra sa la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat.
Adrian B.T., în vârstă de 39 ani, s-a prezentat ieri, în jurul orei 10.30, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, la volanul unui autoturism.
Cu ocazia controlului specific, au fost descoperite într-o geantă 25 (douăzeci şi cinci) cartuşe de vânătoare, calibrul 12 mm. Cetăţeanul nu a putut prezenta la control documentele legale necesare achiziţionării muniţiei, motiv pentru care cele 25 de cartuşe au fost reţinute, iar persoanei în cauză i-au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de “nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, şi “contrabandă calificată”.
Read More

Orăscu Ştefan din Calafat , a predat Poliţiei un portmoneu găsit pe stradă

Orăscu Ştefan din Calafat , a predat Poliţiei un portmoneu găsit pe stradă

Un locuitor al municipiului Calafat, Orăscu Ştefan, de 33 de ani, s-a prezentat ieri la sediul Poliţiei din localitate pentru a preda un portmoneu despre care a declarat că l-a găsit pe strada. A. I. Cuza, din municipiu.
În urma verificărilor poliţiştilor s-a constatat că în portmoneu se afla o carte de identitate a unui cetăţean din comuna Maglavit, carnetul de asigurare medicală, două cartele telefonice, suma de 183,20 lei şi alte documente personale. Persoana respectivă a fost invitată de către poliţiştii calafeteni la sediul unităţii pentru ridicarea bunurilor.
Read More

Primarul din Cârna a fost reţinut pentru falsificare de acte şi delapidare

Primarul din Cârna a fost reţinut pentru falsificare de acte şi delapidare

Andrei Cornel, în vârstă de 47 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, iar astăzi va fi prezentat la Judecătoria Segarcea cu propunerea de arestare perventivă pentru 29 de zile.

Procurorii au stabilit că, edilul comunei Cârna în perioada iunie – decembrie 2008, a adus prejudiciu bugetului local prin încheierii unor contracte de executare a unor lucrări publice fără respectarea procedurii de achiziţii publice. Cornel Popa a mai aprobat în cunoştinţă de cauză plăţi nelegale către terţe persoane – societăţi comerciale. Ba mai mult, primarul a întocmit în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public şi a solicitat unor lucrători ai instituţiei respective să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei. „ A fost reţinut pentru 24 de ore, iar astăzi va fi prezentat la Judecătoria Segarcea cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile“ , a spus Florentina Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Primarul se jură că este curat ca lacrima

Primarul comunei Cârna din judeţul Dolj, le-a spus procurorilor că este nevinovat, iar toate neregulile au fost făcute de angajaţii instituţiei pe care o conduce. Cornel Popa era însă în atenţia oamenilor legii de aproximativ doi de zile. „Prejudiciul cauzat se ridică la suma de 200.000 lei. Este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată toate în formă continuată. “, a mai declarat Florentina Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Un alt primar care a fost arestat pentru 29 de zile este Valentin Mitrică din comuna Giurgiţa. Acesta a reuşit să facă bani frumoşi la fel ca şi colegul lui din comuna Cârna în urma activităţilor ilicite pe care le-au desfăşurat. Suma pe care a încasat-o se ridică la aproximativ 13 miliarde de lei vechi. Edilul a alocat nu mai puţin de 90.000 de lei pentru un grup sanitar din scândură, care a fost ridicat în curtea unei grădiniţe. Pentru porţi de fotbal ruginite, din visteria primăriei a mai scos suma de 10.000 de lei pe bucată.

Valentin Mitrică a fost arestat pentru 29 de zile


Read More

Profesorii, plătiţi ca anul trecut pentru BAC

Profesorii, plătiţi ca anul trecut pentru BAC

Banii sunt la fel şi pentru cadrele didactice implicate în desfăşurarea Evaluării Naţionale. Un preşedinte de comisie de bacalaureat primeşte 400 lei pentru 450 de candidaţi şi cu 25 de lei mai mult pentru ce este peste.

Constantin Lungulescu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Spiru Haret, spune că banii sunt puţini în comparaţie cu efortul depus de cadrele didactice care fac parte comisiile examenelor naţionale. „Sumele sunt mici, şi evident că nu răsplătesc munca şi responsabilităţile la care te obligă aceste examene. În plus, retribuţia deficitară a făcut ca anul trecut să avem foarte puţini profesori universitari preşedinţi de comisii“, precizează Lungulescu. Dacă preşedintele de comisie dintr-un centru de examen primeşte între 400 şi 425 de lei, vicepreşedintele, secretarul şi cel care deţine statutul de membru sunt plătiţi cu 275 de lei, iar asistentului i se dau 25 de lei pe zi. În cazul centrelor zonale de evaluare sumele, plate se face astfel: preşedintele comisiei cu o mie de candidaţi are prevăzuţi prin ordin de ministru 600 de lei . Suma creşte cu 25 de lei pentru ce trece peste o mie. Vicepreşedintele va încasa 350 de lei, secretarul 300, iar profesorul evaluator va lua 4 lei pe lucrarea corectată.

Personalul didactic din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale au între 20 şi 75 de lei, iar examinatorii au între 2 şi 3 lei pentru fiecare candidat.

Preşedintele comisiei din centrele zonale de evaluare, respective din cele de contestaţii pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a este plătit cu 400 de lei, când este vorba de o mie de candidaţii, vicele are 225 de lei, iar secretarul 200 de lei. Profesorul evaluator are 3 lei pentru fiecare lucrare corectată. Punctul final al acestui examen este afişarea rezultatelor de după contestaţii, pe data de 27 iunie, zi în care absolvenţii de liceu susţin Proba E, cea scrisă la limba şi literatura română, în cadrul examenului maturităţii. Rezultatele finale ale BAC-ului vor fi ştiute pe 8 iulie, când se va finaliza şi rezolvarea contestaţiilor.
Read More

Investitorii italieni vin la Calafat

Investitorii italieni vin la Calafat

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a făcut ieri o vizită în Bănie, unde s-a întâlnit cu autorităţile judeţene şi locale, pentru a afla ce posibilităţi de investiţii există în Dolj.
În discuţiile purtate la prefectură cu preşedintele consiliului judeţean, Ion Prioteasa, şi cu prefectul Nicolae Giugea, ambasadorul a mizat pe economie, cerând detalii despre cât de dezvoltat este acest sector în judeţ. „Oamenii de afaceri italieni sunt interesaţi de energie, dar nu de cea tradiţională, ci de cea bazată pe vânt, soare şi reziduuri. Aşa că, dacă există în judeţul dumneavoastră centrale vechi, noi avem posibilitatea să le retehnologizăm pentru voi“, a fost unul dintre mesajele transmise de Mario Cospito oficialităţilor doljene. Fără să stea prea mult pe gânduri, prefectul l-a invitat pe ambasador la Calafat, unde se află o centrală termică, şi l-a mai anunţat că la Filiaşi există destule terenuri care se pretează la acest lucru şi pe care primăria oraşului le poate pune la dispoziţia investitorilor italieni.

Se caută liceu româno-italian

Un alt sector aflat în vizorul italienilor este cel agricol, pe care aceştia ar vrea să-l dezvolte împreună cu românii. „Când am venit de la Bucureşti am văzut multe maşini agricole de vânzare la marginea drumului, dar şi terenuri necultivate. Şi acesta este un sector foarte important, în care am putea lucra împreună“, a spus Mario Cospito, care s-a interesat şi de domeniile de vânătoare din Dolj. Ambasadorul Italiei în România a vizitat şi Primăria Craiova şi l-a anunţat pe „vicele“ Teodor Sas, cel care l-a întâmpinat, că ar dori să se găsească un liceu în municipiu unde italiana să fie a doua limbă de studiu. „Am mai fost de două ori la Craiova în trecut şi vreau să stabilim noi parteneriate. Mă bucur că la Universitate există catedră de limbi romanice, unde se studiază italiana. Vreau să găsim şi un liceu în Craiova, care să fie bilingv, iar italiana să fie a doua limbă de studiu. Am înfiinţat până acum cinci astfel de licee în România, dar intenţionăm să dublăm numărul lor“, a precizat Mario Cospito.
Read More

Temperaturi de peste 35 de grade

Temperaturi de peste 35 de grade

Medicii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume lichide, fructe, legume, să evite consumul de alcoolul şi de cafeaua şi să respecte sfaturile medicilor.

ANM prevede, pe termen lung, temperaturi care vor depăşi 35 de grade, iar indicele de confort termic va creşte, se arată într-un comunicat.

În aceste condiţii, specialiştii recomandă populaţiei ca în perioadele de caniculă să consume zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

"Oamenii trebuie să ţină cont de recomandările pe care le facem în perioadele caniculare", a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, medicii susţin necesitatea ca în fiecare zi să fie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

"Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice", a spus subsecretarul de stat în MS.

Totodată, medicii mai arată că pe parcursul unei zile ar fi recomandat să fie făcute câteva duşuri calduţe, lăsând apa pe piele. Aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

În cazul persoanelor care trebuie să stea în soare la orele amiezii, medicii le recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

"Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", recomandă şi Ministerul Sănătăţii.

O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, susţin medicii. Astfel ei trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru, precizează sursa citată.

Totodată, copiii nu vor fi scoşi din casă decât atunci când este nevoie şi obligatoriu cu capul acoperit, iar îmbrăcămintea acestora trebuie să fie lejeră, din materiale textile vegetale comode. Aceştia trebuie să bea apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit şi să mănânce fructe proaspete şi foarte bine spălate.

De asemenea, specialiştii mai recomandă ca mamele care alăptează să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. "Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală, la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică", atenţionează specialiştii

Copiii care vor pleca în tabără trebuie să beneficieze de condiţii corespunzătoare de cazare, iar alimentaţia acestora să respecte normele de igienă. De asemenea, cei care îi însoţesc vor avea grijă ca aceştia să fie hidrataţi corespunzator, să nu se joace în soare la orele caniculare, să aibă capul acoperit, iar acolo unde există bazine, copiii să fie supravegheaţi pe toată durata scăldatului.

Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Aceştia trebuie să aibă în casă o temperatură corespunzătoare, să consume apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, iar alimentaţia lor să fie predominat din legume şi fructe proaspete, evitând consumul de alimente uşor perisabile.

De asemenea, ei trebuie să rămână în casă pe perioada caniculei, iar dacă trebuie să iasă din locuinţă, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi să aibă capul acoperit. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.

"Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi", a mai spus subsecretarul de stat Raed Arafat.

Prefectul Capitalei a solicitat primarilor să comunice locaţiile care vor fi amenajate pentru acordarea sprijinului necesar persoanelor afectate de temperaturile ridicate.

În cazul în care se vor înregistra trei zile consecutive temperaturi de peste 35 de grade, autorităţile locale trebuie să dispună măsuri pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 99/2000 privind protejarea persoanelor încadrate în muncă în perioade de caniculă, potrivit Prefecturii Capitalei.

Read More